Ruby

Vorige week zondag is Ruby, na een heftig schrikmoment, uit haar tuigje ontsnapt. Ruby is een middelgrote zwarte hond van gemixte rassen. Halverwege januari hebben wij haar uit een asiel in Spanje geadopteerd. Ze is dus nog erg onzeker over haar nieuwe thuis.

Ik was die dag alleen met Ruby de ochtendwandeling aan het maken. We liepen op het fietspand aan de westkant van de Brunssummerheide. Ongeveer halverwege ontsnapte Ruby. Ze rende naar de grote grasvelden die links naast dat fietspad liggen, dus ik kon haar gelukkig nog wel goed in het zicht houden. Ik heb mijn vriendin gebeld dat ze moest komen, en dan konden we samen Ruby weer aan de lijn proberen te krijgen. Eenmaal op het grasveld vond Ruby het eigenlijk allemaal wel prima zo, zonder tuigje en zonder lijn. Ze rende een beetje heen en weer, maar kwam niet dichterbij.

Tegen de tijd dat mijn vriendin er was (zo’n 5 minuten later) was Ruby meer richting de parkeerplaats gehuppeld. Ik was haar op een afstandje aan het volgen, ver genoeg dat ze niet van me zou schrikken en het op een lopen zou zetten, maar dichtbij genoeg dat ik haar wel nog goed in het zicht had. Op een gegeven moment rende ze langs de parkeerplaats de heide op, waar ze twee honden tegenkwam die begonnen te blaffen. Hier schrok ze van, waardoor ze nog harder begon te rennen. Ik had het ook op een sprinten gezet zodat ik in ieder geval haar nog in het zicht zou hebben, maar ja een bange hond kan je natuurlijk niet bijhouden, dus ik had haar al snel uit het zicht verloren. Mijn vriendin was nog ver achter mij, omdat Ruby begon weg te rennen voordat ze bij ons was. Toen ik terug wou gaan om haar te laten zien waar ik Ruby voor het laatst gezien had, zag ik dat Ruby om haar heen rondjes aan het huppelen was. Ze bleef bij ons, maar liet zich niet aanlijnen en sprong steeds een beetje verder als we probeerde dichterbij te komen.

Toen herinnerde ik me dat ik een paar dagen eerder op een bord aan het begin van de heide een telefoonnummer had gezien van een stichting die helpt met vermiste honden vinden en vangen. Ik ben toen naar dat bord gelopen, en heb de stichting gebeld. Na iets meer dan 5 minuten was de eerste vrijwilligster ter plaatse. Niet veel later waren er nog 3 anderen aangekomen. Eerst probeerden ze Ruby zo ver te krijgen dat ze haar hoofd door een lus stak, om een snoepje aan de andere kant te eten, maar dat lukte niet. Toen probeerde we om Ruby met stukjes hotdog in het busje waarmee de vrijwilligers van Stichting Hard Limburg Zuid waren aangekomen te krijgen, zodat we haar daar dan in konden aanlijnen zonder dat ze weg zou rennen, maar ook dat lukte niet. We hebben nog geprobeerd om honden die Ruby al kende het voor te laten doen hoe ze in de bus moest springen, maar verder dan de voorpoten ging ze niet.

Nu wonen wij niet zo ver van de Brunssummerheide af, waardoor een van de vrijwilligsters het idee kreeg om haar los mee te nemen naar binnen. Dit zou in principe moeten werken, omdat Ruby de hele tijd bij ons in de buurt is gebleven, en ook een beetje luisterde als we haar naam riepen. Ruby is een mix van verschillende rassen, en volgens haar zou Ruby deels Podenco zijn. Ze heeft toen een vriendin gebeld die drie Podenco’s heeft, met de verwachting dat Ruby zich aan zou sluiten bij die drie honden en zo rustig mee zou lopen naar huis. In haar woorden: “Podenco trekt Podenco.” Zo gezegd, zo gedaan en we waren onderweg. Wel een beetje op de hoede, maar alles verliep prima. Ruby vermaakte zich prima. Er zijn al een tijdje werkzaamheden aan de Kievitstraat, waar we langs moesten, maar gelukkig was het een zondag, dus de werkzaamheden lagen stil. Langzaamaan zijn we richting huis gelopen, en alles ging goed. Toen we aankwamen, was het nog even lastig om Ruby naar binnen te krijgen, maar uiteindelijk is alles goedgekomen. Ruby vond het natuurlijk jammer, want die genoot wel van de vrijheid, maar wij waren allemaal opgelucht dat het gelukt was.

Nu, zo’n anderhalve week later gaat Ruby weer graag mee wandelen, zeker in de middag. Ze speelt steeds meer en luistert steeds beter naar ons. Stichting Hart Limburg Zuid, namens ons en Ruby super bedankt voor jullie hulp!