Een hondenneus kan fenomenale dingen

Stichting Hart Limburg Zuid maakt regelmatig gebruik van speurhonden tijdens een vermissing en in ons team zijn speurhonden aanwezig.

Uw hond is vermist en we hebben samen besloten om een speurhond in te zetten. Allereerst: verwacht niet dat onze speurhond uw vermiste hond gaat vinden. De kans dat de speurhond neus aan neus komt te staan met de vermiste hond is heel klein. Uw hond heeft een bepaalde voorsprong en die is speurend niet zomaar in te halen. Het grote voordeel van een speurhond is inzicht krijgen in welk gebied uw vermiste hond zich bevind voor eventueel te gaan flyeren en zoeken.

Als de speurhond wordt ingezet hebben wij een geurbron ( geursample ) nodig, dit kan bijvoorbeeld een tuig, halsband of deken zijn van de vermiste hond. Bij voorkeur alleen gedragen of gebruikt door de vermiste hond.

Hoe stelt u een geursample veilig? Neem plastic handschoenen of een boterhamzakje zodat uw geur niet op het geursample terecht komt. Doe het geursample in een ( schone ) plastic zak en knoop deze goed dicht. Bewaar dit indien mogelijk droog en koel en donker.

Als de speurhond ter plaatse is zal met u besproken worden wat de regels zijn tijdens het speuren van onze speurhond.

Na afloop van het speuren zal de geleider uw onmiddellijk van relevante informatie voorzien, ook zal er een speurverslag worden gemaakt en deze krijgt u op een later tijdstip toegestuurd.